Tehnologie utilizată

Pentru efectuarea operaţiei de trasare utilizăm cea mai noua metodă de determinare a punctelor prin metode GPS (tehnologia NTRIP - Networked Transport of RTCM via Internet Protocol, a serviciului ROMPOS-RTK). Astfel, am redus tarifele practicate datorită faptului că nu se mai plătesc punctele de staţie GPS necesare în cazul unei trasări prin metode clasice.

Poziţionarea absolută diferenţială (RTK) este o tehnică de poziţionare prin care se determină poziţia unui receptor, de regulă mobil, pe baza observaţiilor directe spre sateliţi şi a unor corecţii (diferenţiale) transmise (în timp real) de la un alt receptor fix, numit şi receptor de referinţă sau receptor bază. O variantă modernă permite generarea acestor corecţii pe baza unei reţele de staţii (receptoare) de referinţă, cum este cea a serviciului ROMPOS din cadrul ANCPI. Pseudodistanţele (distanţele satelit-receptor) măsurate de receptorul mobil sunt corectate pe baza corecţiilor diferenţiale obţinute de la receptorul bază, iar apoi are loc o poziţionare absolută (punctuală). Aceste corecţii diferenţiale îmbunătăţesc precizia de determinare a poziţiei.

Corecţiile transmise de receptorul bază pot fi corecţii de pseudodistanţe (PRC-Pseudo-Range-Corrections) şi corecţii de variaţie a pseudodistanţelor (RRC- Rate of Range Corrections). Aceste corecţii se pot determina utilizând pseudodistanţele determinate pe baza codurilor transmise de sateliţi (varianta DGNSS – Differential GNSS) sau pe baza măsurătorilor efectuate folosind faza undei purtătoare (varianta RTK – Real Time Kinematic). Serviciu specializat ROMPOS bazat pe o reţea de staţii GNSS transmite şi alte corecţii suplimentare, în special cele datorate propagării semnalelor satelitare prin ionosferă şi troposferă.

Statii GNSS
Reţeaua naţională de staţii (receptoare) de referinţa a serviciului ROMPOS-RTK
(sursa www.rompos.ro)

ClickLink.ro
Adrese Utile | Util | Afaceri

Valid XHTML 1.0 Transitional